Forside
Champagner
Champagneproducenter
Hvordan laves champagne?
Champagne ABC
Links
Om Bobleguide
Om Bobleguide

Jeg er langt fra ekspert ud i champagner - jeg kan bare utroligt godt li' at drikke champagne!!

Tidligere var mit forhold til champagner stort set ikke eksisterende, men ved et tilfælde skulle jeg have en hotelovernatning i Épernay - og så skete det - kærlighed ved første blik. Siden da er champagne blevet min foretrukne vin - og der åbnes en flaske champagne, ved en enhver given lejlighed for dette.

Efter at have læst en masse om champagne, opdager man straks, at der hersker en generel stemning blandt mange lidenskabelige champagne-elskere, at champagner produceret af de store champagnehuse generelt er dårlige og alt for dyre, men at champagner produceret af de små vinbønder er klart de bedste (sat på spidsen). Lidt i stil med at mange mener at microbryggerierne i Danmark brygger øl, der generelt er af bedre kvalitet og skabt med mere lidenskab end hvad de store bryggerier producerer - hvilket jeg nemt kan tilslutte mig.

Jeg er som skrevet ikke ekspert - men vel nærmere en novice indenfor champagne og er derfor endnu ikke kommet til denne erkendelse omkring champagne - dertil har jeg ikke smagt nok RM champagner. Lige nu er jeg vel nærmest på et stadium, hvor jeg bare ønsker at smage så mange forskellige slags champagner som overhovedet muligt - så skal den erkendelse muligvis nok også komme. I øvrigt elsker jeg er en kold Hof lige så meget som jeg elsker en kølig hvedeøl fra Indslev Bryghus!

Med venlig hilsen
Jakob Larsen

 

Kontakt

Du er meget velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller andet!

E-mail: info@bobleguide.dk

Rating systemet

Den "Bobleguide Rate" der er anført ud for de forskellige champagner, et et bud på hvor god jeg selv og andre mener den enkelte champagne er. Den højest opnåelige karakter er 100.

Jeg indsamler derfor andres (eksperter) mening om champagnen, og normaliserer disse så godt som muligt, så de forskellige ratings kan sammenlignes med hinanden - inklusiv min egen mening.

Jeg vil ikke indgå en diskussion om hvor høj en score champagnen skal have, for at man skal bruge penge på den. Det må være helt op til en selv og til hvilken situation den skal drikkes i. Der er jo reelt ingen grund til at bruge 1300 kr. på en champagne til kl 24 en helt tilfældig aften (!), hvor smagsløgene er helt bedøvet når man skal skåle. Så hellere bruge 170 kr. på en flaske den aften og spar de resterende penge til en endnu bedre champagne, som kan drikkes til en anden lejlighed.

Husk at dette ikke er en fuldstændig og færdig facitliste over champagnerne, og at der altid vil være forskel på smag! Champagnerne ændrer sig også over tid, så ratingen vil i teorien kunne være forældet!

Derfor er ratingen også kun til at give en idé om hvor god champagnen er, men må ingenlunde opfattes som den endegyldige sandhed - smag selv og bedøm champagnen!

Value for money

Value for money (VFM) er et forsøg på at give et overblik over, hvilke champagner der er et godt køb. 

Da sammenhængen mellem pris og kvalitet dog ikke umiddelbart er lineær (da top-vinene er væsentligt dyre end de billigste), forsøger jeg bedst muligt at tage højde for dette.

Da der ikke findes en "endelig" formel for sammenhængen, arbejder jeg hele tiden på at forbedre formlen.

Bobleguide.dk | Copyright 2011 - Jakob Larsen | info@bobleguide.dk
Support Wikipedia